Grenzen stellen

Er wordt heel veel over grenzen stellen gepraat, geschreven en nagedacht… maar het echt uitvoeren is voor veel mensen niet altijd even makkelijk.

Wat wil over je grenzen gaan eigenlijk zeggen? Over je grenzen gaan betekent dat je meer doet dan je wil en/of kan.  Je kan ook bewust iemand over je grenzen laten gaan, dit wil zeggen dat je gedrag accepteert van iemand, dat je eigenlijk niet wil accepteren. 

Ik zit zelf ook in de categorie van de “pleasers” (zonder mezelf in een hokje te willen steken) waardoor ook ik mijn grenzen heel hard moet bewaken.  Ik moet dus regelmatig bij mezelf inchecken met de vraag “is dit iets dat bij mij hoort, of is dit van de andere?”.

Grenzen stellen betekent dat je durft te zeggen wanneer iemand teveel van je verlangt, dingen vraagt die jij niet wil doen, wanneer er dingen gebeuren waarvan jij voelt dat het genoeg is geweest of dat je gewoon zelf erkenning kan geven dat het je niet meer lukt.  Het is dus veel meer dan gewoon maar eventjes “NEEN” zeggen.


Ik moest zelf een tijdje geleden heel erg mijn eigen grens bewaken toen er iets was gebeurd dat me heel hard raakte.  Ik dacht er eerst niks over te zeggen, maar na 2 weken piekeren, draaien en keren, besloot ik toch om de persoon in kwestie te laten weten hoe hard dit mij geraakt had. 

Dat was het moment dat ik werd uitgedaagd om mijn eigen grenzen te stellen.  In plaats van te accepteren dat ik het moeilijk had met wat er voorgevallen pushte die persoon me in het geven van bevestiging geven dat het gebeurde ok was. 

Als pleaser kon ik heel gemakkelijk zeggen “och ja… t is nu voorbij, we laten het zo en jaja het is wel ok!”.  Maar het voelde niet ok voor mij dus heb ik dat ook uitgesproken.

Wat volgde was een tirade aan excuses zoeken, gevolgd door uitgescholden worden, ik werd kil en harteloos genoemd, en opeens was het gebeurde mijn eigen schuld. 

En dit… dit bevestigde dat het goed was dat ik mijn eigen grenzen had gerespecteerd en dat ik me niet liet overhalen om gedrag te accepteren dat ik helemaal niet ok vond.  Ook al moet ik eerlijk bekennen, dat het me in eerste instantie helemaal door elkaar schudde.

Maar dan checkte ik in bij mezelf… Wat is mijn aandeel in het gebeurde?  Ben ik fout geweest dat ik mijn gevoelens op tafel heb gelegd?  Heb ik de verantwoordelijkheid genomen over mijn eigen gevoelens? 

En dan belde ik een vriendin, in tranen, en zij vroeg me na een lang gesprek “heeft iemand je ooit, in heel je leven, al harteloos genoemd?”.  Het antwoord was “neen”.  En zo wist ik weer, dit hoort niet bij mij.  Dit was de andere persoon die vluchtte van zijn verantwoordelijkheid in hetgeen gebeurd was en die met de vinger naar mij probeerde te wijzen uit onmacht, uit zijn eigen gekwetstheid en frustraties.

Ook ik leer nog elke dag bij over mijn eigen grenzen, want eerlijk, je eigen grenzen leren kennen verloopt met vallen en opstaan.  Soms voel je direct of je iets wil of niet wil, maar soms besef je het pas achteraf.  Sommige grenzen zijn bespreekbaar, andere grenzen liggen onverbiddelijk vast. 


Vind jij het ook moeilijk om grenzen te stellen?
Dan geef ik je hierbij nog een paar van mijn persoonlijke tips 😉

° Grenzen aangeven doe je vanuit een IK-boodschap.  Je beschrijft wat er gebeurt en welk effect dat heeft op jou.  Van daaruit vertel je ook wat je wel graag zou willen.

° Neem je tijd.  Zoek rust op om bepaalde dingen op tafel te leggen.  Als je in volle emotie zit is het misschien beter om eventjes 5x diep in en uit te ademen of even een break te nemen en het op een later moment te bespreken.

° Stel alleen grenzen die je zelf kan waarmaken.  Als je grenzen voor jou niet duidelijk zijn of niet uitvoerbaar zal de andere er zeker blijven overgaan.  Consequent zijn en herhaling is hier de boodschap 😉

° Verwacht weerstand…  Het kan zijn dat de andere persoon in weerstand gaat en boos wordt op je.  Respecteer ook dat gevoel en laat je niet van je stuk brengen.  Blijf trouw aan jezelf.

Vragen rond dit thema? Of hulp nodig om je eigen grenzen beter te leren kennen? Contacteer me gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Eentje om in te kaderen boven je bed:

Daring to set
boundaries is about
having the courage
to love ourselves,
even when we risk
dissapointing others.

©Brené Brown

Dit vind je misschien ook interessant?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Nood aan een babbel?
Hey,

Fijn dat je me een berichtje stuurt.
Waarmee kan ik je helpen?