Twee Huizen, dubbele liefde… een andere kijk op co-ouderschap.

Een tijdje geleden schreef ik een post op Instagram over co-ouderschap en het feit dat onze kindjes dus ook twee huisjes hebben.  Ik kreeg hier heel veel reacties op, vooral positief, maar ook best wat vragen.  Vandaar dat ik dit thema voor mezelf toch nog even verder wil uitschrijven.

Als alleenstaande ouder kan het idee dat je kind heen en weer moet gaan tussen twee huizen soms zwaar voelen. Schuldgevoelens en zorgen over hun gevoel van ‘thuis’ kunnen een flinke emotionele last zijn. Je vraagt je af of je kinderen nog wel echt een plek hebben waar ze zich volledig thuis voelen. Deze gedachten zijn heel normaal, ook ik heb daar lang mee te kampen gehad.

Maar dan stelde ik mezelf de vraag, wat als ik dit op een andere manier zou bekijken? Wat als ik in plaats van me schuldig te voelen, de situatie zou zien als een kans voor onze dochter? Een kans om te groeien, meer liefde te ontvangen, en meer ervaringen op te doen?

Dubbele huisjes, dubbele liefde! 💖
In plaats van één plek thuis te noemen, hebben kinderen van gescheiden ouders het voorrecht om twee plekken te hebben die ze hun ‘thuis’ kunnen noemen. In elk huis schuilt een wereld vol liefde, steun en avonturen. Elk huis heeft een eigen sfeer, eigen routines, maar vooral: zijn eigen warmte.

Kinderen leren dat liefde niet beperkt is tot één plek of één persoon. Ze ontdekken dat ze geliefd kunnen zijn in verschillende omgevingen en dat liefde overal is.

Meer ervaringen, meer verbindingen 🌈
Natuurlijk, co-ouderschap kan uitdagend zijn—zowel voor jou als mama/papa als voor je kind. Maar als we voorbij de uitdagingen kijken, kunnen we ook de mogelijkheden zien die deze situatie biedt. Je kinderen hebben niet alleen toegang tot twee huizen, maar ook tot twee omgevingen met elk zijn eigen ervaringen. Misschien zijn er verschillende vrienden, gewoontes, hobby’s en zelfs feesttradities die hen een bredere kijk op het leven geven.

Bovendien leren kinderen veerkracht, aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Ze leren omgaan met verandering en ontdekken dat een thuis niet per se één fysieke locatie hoeft te zijn, maar een plek waar ze zich veilig en geliefd voelen.  Of zoals de quote het zegt “Home is where the heart is”.

Twee keer zoveel liefde, avonturen en knuffels 🥰
Als je de situatie vanuit dit perspectief bekijkt, wordt het gemakkelijker om te zien hoeveel vreugde en liefde er in deze dubbele thuisbasis zit. Twee huisjes betekent: dubbel zoveel knuffels, meer bijzondere momenten en nóg meer liefde.

De realiteit is dat gescheiden ouders beide heel veel van hun kinderen houden, en dat die liefde zich vermenigvuldigt in plaats van verdeelt. Het mooie aan co-ouderschap is dat er altijd mensen zijn die om je kinderen geven, ongeacht welke deur ze achter zich dichttrekken.

Voel je hier nog weerstand op?
Het is begrijpelijk dat niet iedereen zich meteen comfortabel voelt met deze manier van denken. Misschien ervaar je toch verdriet of schuldgevoelens. Dat is volkomen normaal en menselijk. De overgang naar co-ouderschap is een proces waarin iedereen zijn eigen weg moet vinden.

Als je worstelt met deze gevoelens, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Het kan enorm helpen om erover te praten en je zorgen te delen. Wil je hier dieper op ingaan? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Samen kunnen we kijken naar jouw situatie en ontdekken hoe je met een positieve blik naar co-ouderschap kunt kijken.

Laten we de schoonheid en kracht van twee huisjes vieren: meer liefde, meer avontuur, en altijd een plek waar ze thuis zijn.

Dit vind je misschien ook interessant?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Nood aan een babbel?
Hey,

Fijn dat je me een berichtje stuurt.
Waarmee kan ik je helpen?